2010. szeptember 6., hétfő

Wellness a léleknek

Aromaterápia

Az illóolajok gyógyszertárakban, reformházakban, nagyobb boltokban is megtalálhatóak. Vásárláskor mindig figyelj a minőségre, hiszen az olaj minőségétől és tisztaságától függ, hogy mennyire hatékony valójában. A csomagoláson található „g&a” jelezés garantálja, hogy az üvegben genuin (eredeti, természetes) és autentikus olaj van. Az illóolajat fénytől védve tároljuk. A felbontott üvegcsét 6 hónapig tároljuk, különben fennáll a veszélye, hogy az olaj minősége romlik.
Az aromaterápia a természetes illatok erejét használja fel betegségek megelőzésére, a test és a lélek harmóniájának megteremtésére és a jó közérzet fokozására. Már több mint 5000 évvel ezelőtt használtak aromatikusan illatozó növényeket betegségek kezelésére és testápolásra.

Az aromaolajok használata

Helyes adagolásnál az illóolajoknak nincs mellékhatása. Túladagolásuk azonban fejfájást, émelygést és más nem kívánt kísérő tüneteket okozhat.
Az illóolajok koncentrátumok, soha ne használjuk őket hígítatlanul. Irritálhatják a bőrt, sőt marási sérüléseket is okozhatnak. Ügyeljünk arra is, hogy a nyálkahártya és a szem soha ne kerüljön közvetlenül kapcsolatba az olajokkal. Ha aromaterápiás ápoló olajokat vagy krémeket használunk, a szem környékét mindig hagyjuk ki! Aki hajlamos az allergiára, előtte tisztázza orvossal, hogy tolerálja-e ezeket az anyagokat. Terhesség alatt aromaterápiát csak orvosi jóváhagyással végezzünk.
A felhasználási módok közé tartozik az illatlámpa, az aromafürdő és az aromamasszázs.

Illatlámpa

Az aromaolajok legnépszerűbb felhasználási módja az illatlámpában való párologtatás. Egy kis tálkában keverjük el az olajt vízzel, helyezzünk alá egy meggyújtott gyertyát, amely felmelegíti a vízből és olajból álló keveréket, így gyorsabb lesz a párolgás. Az olaj nemcsak csodálatos illatot áraszt, hanem a levegőbe juttatja a hatóanyagait is, melyeket belélegzünk, így testünkben fejti ki jótékony hatásait.
Egy aromalámpa tálkájába általában 1,5 dl víz fér, amelyhez 5-10 csepp olajat elegendő tenni. Az olyan erős koncentrátumú olajoknál mint pl. a pacsuli viszont elég 1-2 csepp is.
Lazító hatású illóolajok: ánizs, édeskömény, ilang-ilang, kamilla, eukaliptusz, levendula, szantálfa, gyömbér.
Élénkítő hatású illóolajok: rozmaring, cédrus, jázmin, narancs, orgona, jácint, borsmenta, rózsa, muskátli, citrom, bergamott.

Aromafürdő

Az aromaterápia legkellemesebb felhasználási módja az aromafürdő: a fürdővízhez illóolajokat keverünk, így a hatóanyagok a bőrön át bejutnak a szervezetbe, ugyanakkor a vízgőzzel be is lélegezzük őket.
Az illóolajok általában nem oldódnak vízben. Ezért össze kell keverni őket valamilyen emulgeálószerrel, pl. tejszínnel, tojássárgájával, tejjel, hogy jól eloszoljon a fürdővízben.

Aromamasszázs

Az illóolajok hatóanyagai aromamasszázs közben is a bőrön át és a belégzéssel jutnak be a szervezetbe.
Masszázsolaj készítéséhez az illóolajat keverjük össze a vivőolajjal, amely legyen természetes. A legalkalmasabbak a finomítatlan, hidegen sajtolt olajak, mint pl. a jojóba- vagy szőlőmagolaj. Érzékeny bőrre inkább mandulaolaj ajánlott, akinek pedig különösen száraz a bőre, használhat búzacsíra olajt is. 10 ml illóolajhoz max. 3-5 csepp illóolajat keverjünk. Egy lazító masszázshoz pl. finom masszázsolajt készíthetünk pl. 500 ml szőlőmagolajból és 5-5 csepp eukaliptusz – és vérnarancsolajból. Nagyon jó hatású lazító hatású olajat állíthatunk elő 50 ml mandulaolajból is, ha hozzákeverünk 10 csepp levendula-, 3 csepp kamilla- és 2 csepp rózsaolajat. Ez a keverék akkor is hat, ha csak a talpunkat, az alkar belső oldalát és a tarkót dörzsöljük be vele. Aki nem szereti a masszázst vagy nincs rá ideje, azok ezeket a keverékeket kis mennyiségben fel is kenheti a testére úgy mint testápoló olajakat.

Légzés

Belégzéskor vesszük fel a létfontosságú oxigént, melyre szükség van a testünknek az anyagcseréhez, kilégzéskor pedig megszabadulunk a salakanyagoktól.
Ha légzőgyakorlatokat végzünk nagyon fontos, hogy elegendő friss levegőhöz jussunk. Nyugodt környezetben, kényelmes ruhában végezzük el a gyakorlatokat.

Mély légzés

Mélyen ellazít, lassítja a légzés ritmusát és növeli térfogatát. Tisztítja a szellemet és lehetővég teszi, hogy tudatosan figyeljünk a hasi légzésre.
Csukd be szemed, lélegezz orrán át, enyhén nyitott szájon ki. Figyeld meg, hogy a levegő hogyan áramlik az orron át a mellkasba, majd a hasba. Érezd, ahogy belégzéskor a hasfal megemelkedik, a levegő pedig süllyed. Ha nem érzed a hasfal mozgását, tedd mindkét kezed a hasadra, hogy jól kivehető legyen a légzőmozgás. Lélegezz teljesen természetesen, ne próbáld meg befolyásolni a légzés ritmusát. Végezd ezt a gyakorlatot 5-10 percig. Ezután nyisd ki szemed, lassan egyenesedj fel, és nyújtózz meg alaposan.

Az ásítás

Egész testünkben elősegíti az oxigén áramlását, és ellazítja a belső szerveket is. Új energiával tölt fel, elűzi a fáradtságot és a kedvtelenséget. Ásítsunk 5-10-szer.

Váltakozó légzés orron át

Javítja az oxigénellátást, megnyugtatja az idegeket és a lelket. Lazító és frissítő hatással van a testre, és megteremti a belső harmóniát.
Ülj egyenesen egy széken, vagy törökülésben a földön. Hátad legyen egyenes, ülj kényelmesen.
A jobb kéz hüvelykujjával nyomd meg az orrcimpád, így befogod a jobb orrlyukat. Lélegezz ki 4 másodpercen keresztül a bal orrlyukon át, gondolatban számolj el négyig.
Ezután lélegezz be a bal orrlyukon, most is négy ütemig.
Gyűrűsujjaddal fogd be a bal orrlyukat is, tartsd benn a levegőt, és ismét számolj el 4-ig.
Engedd el hüvelykujjaddal orrcimpád, így a jobb orrlyuk szabaddá válik, lélegezz ki olyan hosszan, amennyire csak tudsz. Fújd ki a levegőt a tüdőből, amennyire csak tudod, eközben számolj el legalább négyig.
Most lélegezz be a jobb orrlyukon. A bal orrlyuk még mindig be van fogva. Tartsd benn a levegőt. Számolj 4-ig, majd engedd el a bal orrcimpád, és lélegezz ki teljesen. Kezdd újra a ciklust.


Irodalom: Wellness otthon
Amennyiben szeretnél illóolajat, érdeklődj itt: http://spiritualisanya.blogspot.com
Ha a légzés érdekel, nézd meg Éltető Gábor programját itt: http://www.teremteshaza.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése