2011. augusztus 2., kedd

Női archetípusok - Az anya

Az Anya a kiteljesedés és a bőség szimbóluma. A táplálást, az élet adását és őrzését, a tudás és a szokások továbbörökítését testesíti meg. A család szíve, központja, a családi tűzhely őrzője. Az egység, a harmónia megteremtése a feladata saját magában és a családban. Az Anya az életet szolgálja. Ez a fázis a kiteljesedést mutatja mind a nő mind a természet életében. A nő élete csúcspontjára emelkedik. A természetben pedig, amit eddig elvetettünk, azt most learatjuk, munkánk gyümölcsét élvezhetjük. Az élet ünneplésének, a hálaadás időszaka, és egyben a bőségé is, hisz mindenünk megvan, amire szükségünk van. Ekkor terem a legtöbb gyümölcs s ekkor a leggazdagabb a természet. Színek sokasága jelenik meg mindenütt, melyben elsősorban a sárga, az arany és a barna dominál. Ez az időszak nem csak az ünnepé, a bőségé és a termékenységé, hanem egyben felkészülés a hideg napokra, a banya időszakára is, hiszen betakarítjuk az élelmet, eltesszük szűkebb napokra - gondoskodunk a későbbi életünkről, és gondoskodunk a gyerekünkről, a családról is. Az Anya időszaka augusztus elsején kezdődik, kelta nevén ez Lughnasad vagy Lammas ünnepe. Az új bősége, az öröm, az érettség, a megújulás és az újrakezdés lehetősége, az adás és megosztás, a kiáradás, a táplálás és a nő mint anya tisztelete kapcsolódik ehhez az időszakhoz. Sok nép tisztelte az Anyát, az anyaistennőt, hiszen ők az élet hordozói. Magyarországon elterjedt Boldogasszony tisztelete, de ugyanakkor Szűz Máriában, azaz Szűzanyában is az Anyát ünneplejük és tiszteljük, aki világra hozta Jézust, a fény és szeretet királyát. Mária Magdolnát is láthatjuk Anya minőségében, hiszen Jézus feleségeként két gyermeknek is életet adott. Ő a Szent Grál, a „megszentelt edény, mely befogadta a magot, mely Jézus királyi vérét és Krisztus isteni részét foglalta magában.” (Krizantén) Innen ered a várandós nőkre való utalás is: „áldott állapotban van”. Erdélyben ezt úgyis kifejezik, hogy „jövője van”. Az Anyaistennő a folytonosságot, a teremtőképességet, a körforgás állandóságát, a születést, a táplálást és a növekedést, fejlődést biztosítja. Néhány Anyaistennő: Enéh, Nagyboldogasszony.
E időszakhoz tartozó állat a szarvas, szimbolikus tárgya pedig a kemence, kosár és az aratókoszorú, mely szintén a bőséget, a táplálást, az anyaméhből való születést jelképezi. Holdszimbóluma a telihold, mely a teljességre utal. Bár az anya gömbölyödő hasára is asszociálhatunk.
Az Anya időszaka az őszi napéjegyenlőségig, szeptember 21-ig tart. Ezután következik a Föld elem időszaka, melyhez Földanya kapcsolódik – ez az időszak nagyon hasonlít az Anyáéhoz, de ez már egy átmenet és felkészülés a banya időszakára. A kiáradás utáni rendrakás, átalakulás, érettebbé válás felerősödik, melyet egyre inkább a lecsendesedés, az elengedés magunkba fordulás és a várakozás követ.


További irodalom
Salamon Gabriella: Az anya
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése