2011. augusztus 19., péntek

A hang csodái - hangterápia


A megnyilvánult univerzumban minden dolog rezgő természetű. Mindennek van hangja és vibrációja. Közvetlen kapcsolat van egy dolog formája és rezgésfrekvenciája között.
A hangterápia a rezgésterápia egyik legősibb formája. Az ember rezgésből áll, és a hang képes módosítani hangulatainkat és érzelmeinket, oldani pszichikai feszültségeket, szabályozni a biológiai folyamatokat és emelni a tudatállapotot. Azáltal, hogy segíti felszabadítani a tudatot, a hangterápia elősegíti a tisztább gondolkodási folyamatokat. Az egész emberi energiarendszerre hatással vannak környezetünk hangjai, sőt, a fülünkkel nem hallható hangok is hatással vannak ránk. A hangvibrációk hatással lehetnek a sejtek közötti folyamatok rezonanciamezőire egészen a gének szintjéig, sőt atomi és szubatomi szintekig. A szándék, a tudat és a hang megfelelő használata a döntő. Mivel a hang rezgő természetű a megfelelő hang befolyásolja a hozzá tartozó formák rezonálását. Pl. semmi sem nyugtat meg jobban egy csecsemőt mint a dobogó szív. A zavaros szívverés egyenletes, szabályos, lassú ritmusúvá válik, ha az anya énekel gyermekének. Az óceán hangja szintén szabályozza a szívverést, de amikor megszakad, visszatér eredeti ritmusához.
Az ayurvéda használ bizonyos ősi hangokat, a mantra vezérelt meditáció megnyugtatja a lelket, lelassítja a légzést. Az ilyen hangok képesek meggátolni a ráksejtek kialakulását, a hindu mantra az „om” pedig fenséges geometriai formákat hoz létre. A legmagasabb frekvenciájú hullámok – a béta hullámok – az aktív gondolkodást jellemzik, a lassabb alfa hullámok a lankadt tudattal járó meditatív állapottal állnak kapcsolatban. A théta hullámok a kreatív éleselméjűséget segítik, amikor pedig alszunk delta-hullámokat bocsát ki az agyunk. A bizonyos frekvenciákkal töltött zenék hallgatása fel is gyorsíthatja és le is lassíthatja az agyhullámok rezgésének mértékét. Néhány magas frekvencia úgy viselkedik mint a természetes fájdalomcsillapítók. Boldogságot és a fájdalomérzet tompítását idézik elő a 2000 Hz körüli hangok.
Hangokkal fejezzük ki magunkat. Az érzelmeket sóhajjal, sírással, nevetéssel, nyögéssel, stb. ki lehet fejezni, de hangsorokat, dallamokat is használhatunk érzelmeink kifejezésére, mely az egészség megóvásában fontos szerepet játszik. A nevetés endorfint bocsát ki, a sírás által pedig megkönnyebbülünk. Minden érzelemhez kapcsolható hang és az érzelmek teljes hangskálájának kifejezésével mozdítjuk elő a gyógyulási folyamatot. A hang mint érzelmi állapotok kifejezése gyógyító és tisztító erejű, a fizikai folyamatok megváltoztatására szolgálhat, illetve hangok által bizonyos tudatállapotok is létrehozhatók.
Fontos tudatossá válni a bennünk zajló érzelmekről, és ezt hangunk által fejezzük ki, ami bennünk zajlik épp. Ezt a hangot addig adjuk ki, amíg meg nem könnyebbülünk és meg nem tisztulunk. Ha felébred bennünk egy érzelem a hathorok azt tanácsolják, hogy keressünk egy megfelelő helyet ahol kiadhatjuk hangunkat és átáramoltatjuk magunkon, mivel ez tisztít és kiegyensúlyozottabbá tesz. A hangok kiadásának ugyanis semmi köze a zenei képességekhez vagy a gyönyörű hanghoz. Ez az energia összeszedett kifejeződése a hangon keresztül, amelynek sok kedvező hatása van.
A tonizálás – egy magánhangzó kibocsátása egy hangon - nagyon hatásos, mivel a hang megváltoztatja a test összes sejtjének rezgését. Tonizálás után az emberek általában békét és megújulást éreznek magukban, gyakorlása oldja az érzelmi traumát, tisztít. Az ősi hindu misztikusok használták a „mmmmm” tónust, ami a harmadik szem csakrára van hatással, hogy megnyissák és serkentsék az intuíciót, ösztönözzék a tobozmirigyet és energetizálják az agyat. A túltonizálás a sámándalokban, de a gregorián énekekben is megtalálható, nyugodt lélekállapotot idéz elő, a lélekkel való találkozást segíti.
Az éneklés és a kántálás kiengedi a feszültséget, segít megszabadítani az elviselhetetlen érzelmektől, emeli a lelket és serkenti az életkedvet. Megszabadulhatunk a felgyülemlett fizikai és pszichológiai energiától. Enyhíti az aggódást, csökkenti a félelmet és elpusztítja a negatív rezgést. Ez az oka annak, amiért egyes gyerekeke énekelnek vagy dúdolnak, ha félnek pl. a sötétben.
A kántálás tisztítja a csakrákat és segít helyreállítani a harmóniát a test energiarendszerében. Az indiánok úgy tekintették az egész valóságot mint a rezgés finom hálóját, amire hatni lehet a kántálás, az imádkozás és a tánc által.
Bármilyen hang vagy szó éneklése mely eszünkbe jut gyógyító erejű. Sok hangterapeuta szerint mindenkinek megvan a saját gyógyító dala, ezekben alapdallamok, értelmes és értelmetlen szavak, ősi hang fordulnak elő. Bármilyen információ, amit ritmusba vagy zenébe helyezünk erős hatással van a szellemünkre.
Minden csakra kapcsolódik egy hanghoz. A gong, a harang, a kristálytál, hangtál különösen erőteljes gyógyító eszközök. A csakráknak a következő hangok felelnek meg: Gyökércsakra: C, Szexcsakra: D, Solar plexus csakra: E, Szívcsakra: F, Torokcsakra: G, Homlokcsakra: A, Koronacsakra: H.
A dobok fel tudják idézni az emberi szív lüktetését. Több mint 10ezer éve használják őket, számos formájuk fejlődött ki. A sámándob a különböző valóságok közti átjárás, a szellemi világban való utazás eszköze. A dobolás rituális táncokat kísér, például a természet ciklusának, a születés, a beavatás, a házasság és a halál pillanataiban is dobszó kísér. Segít emberek egyesítésében és a tömeges rezgésterápia egy formája lehet. A különböző ritmusok rezgést hoznak létre, amelyek azonosulnak a test energiarendszerével, a testen keresztüli energiaáramlást serkenti és egyensúlyozza.
Az ausztrál didgeridoo egy másik ősi gyógyító hangszer, amit eredetileg az ausztrál őslakosok használtak a történetmesélés kísérőeszközeként. Ha valaki beteg volt, azt mondták, hogy „a dala” megy rosszul és újra eljátszották az énekét. A frekventált rezgések képesek megtisztítani a testet az energiaakadályoktól és a mélyen rejlő pszichikai feszültségektől.
Természetesen a zene hallgatása is különböző érzelmeket nyit meg bennünk és mély hatással lehet ránk. Dr. John Diamond szerint az indiai tamtam dob a test vitalitását erősíti és az izomerőt, míg a popzene gyengíti.  
Minden csakrára hatással van a zene. A klasszikus szimfónia, az operák és korálok egyformán hatnak a különböző csakrákra. A kemény rock és heavy metal a gyökér, napfonat és szakrális csakrára hat leginkább, ezeket viszont túlzottan felerősítheti. A barokk és kamarazenétől viszont megnyugszanak a csakrák. A népzene a szívcsakrára irányul, a reagge zene a gyökér és szakrális csakrára hat jótékony erővel, a jazz pedig a harmadik szem és a koronacsakrára fejti ki hatását. Az aborigini dobritmusok az egész csakrarendszert felnyitják. A new age zene célja a gyógyító és egyensúlyozó hatás mindegyik csakrát illetően.
A hang tehát megtisztíthatja az érzelmeket, segítheti a különféle tudatállapotokba való belépést, és megnyithatja a tudat és az éberség egy bizonyos szintjét. A tudatot, a szándékot, a saját hangot használva hatással lehetünk a megnyilvánult teremtés bármelyik szintjére. A hang világokat nyithat meg.

Irodalom:
Clare G. Harvey, Amanda Cochrane: Rezgésterápia
Tom Kenyon- Virginia Essente: A Hathorok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése