2011. augusztus 28., vasárnap

Holdfázisok


A hold változásai hatással vannak életünkre, mindennapjainkra. A holdciklusokat tanulmányozva választ kapunk arra, hogy miért vagyunk bizonyos napokon ingerlékenyebbek mint máskor, illetve miért gyógyulnak bizonyos napokon gyorsabban vagy épp lassabban sebeink, és mikor teljesítünk jobban a szokásosnál.

 Újhold

Ekkor a legerősebb a test méregtelenítése. Aki ilyenkor böjtöl, a legjobb módszert választja a betegségmegelőzésre. Ezen a napon jó belekezdeni valami újba illetve a rossz (gondolkodási, viselkedési) szokásokról lemondani. Az erős elvonási tünetek, amik koffeinelvonásnál is jelentkeznek, mérsékeltek lesznek, és szellemileg is könnyedebben viseljük a veszteséget
Ez az időszak megfelelő az újra kezdésre, tervezésre. Ilyenkor ajánlatos valamibe belekezdeni. A beteg fák és növényeket visszametszésére alkalmas napok.
Ilyenkor a műtétet kerüljük, mert lassabban gyógyul a seb.

 Növő hold

A regeneráció, felvétel, beszerzés, növekedés ideje. A növő hold beszerez, tervez, felvesz, felépít, belélegez, energiát raktároz, erőt gyűjt, védelemre és pihenésre késztet. Minél közelebb van a telihold, annál erősebb az erőhatás.
Minden amit a növő holdnál a test és szervei általános erősítésére teszünk sokkal hatékonyabb mint fogyó holdnál. De fontos az is, hogy előtte méregtelenítsük a testet. Minden hiánybetegség nagyobb hatásfokkal gyógyítható. Gyorsabban beépülnek az ásványi anyagok, vitaminok, a magnézium, kalcium, a vaskészítmények jobban hatnak, amire különösen a várandós nők jó, ha odafigyelnek. Növő holdnál gyakrabban gyűlik fel a lábakban a víz és nehezebben lehet kihajtani. Némely mérgezés (pl. darázscsípés vagy gombamérgezés) erőteljesebb tünetekkel jelenezik. Sokszor elég egy vértisztító tea a tünetek megszüntetéséhez, de a gyógyszerek is hatékonyabban növekvő holdnál. Minél nagyobb a hold annál lassabb a gyógyulás és erősebb a sebképződés. Mindent jól felvesz a test, ami gyógyító, erősítő hatással van rá, ezért ilyenkor nagyobb az öngyógyítási ereje Az étel is ilyenkor raktározódik a legjobban, aki odafigyel az alakjára egy kicsivel kevesebbet egyen ezeken a napokon.
A növő hold napjain túlsúlyban vannak a pozitív hatások. Több a születés, de a legtöbb születés teliholdkor van. Ilyenkor jó veteményezni, főleg azokat a növényeket, amiknek a termése a föld felszínén van, illetve ilyenkor jó gyümölcsfákat és virágokat is ültetni. Ezeken a napokon jobban  nő a fű.

 Telihold

Érdemes teliholdkor böjtölni, mert könnyeden felvesz mindenféle anyagot, ami a test szervezetésbe kerül, így a károsakat is. Gyorsabban felgyűlik a víz a szervezetben, a kötőszövetek lágyabbak lesznek. Ez a legalkalmatlanabb időpont a műtétre, a vérzés erősebb mint bármikor máskor és lassabban gyógyulnak a sebek is. Ilyenkor védőoltást se lenne szabad adni. Ha mégis ez a helyzet, a gyereket úgy kell kezelni mintha betegségből lábadozna épp. Ilyenkor a legerősebb a hold hatása. Erős érzelmeket hív elő az emberből, legyenek ezek pozitívak vagy negatívak. Ilyenkor születik a legtöbb gyerek, de ilyenkor több a baleset, az erőszakos cselekedet is. Teliholdkor a legmagasabb a felvétel, ezért pl. a növényeket ilyenkor jó trágyázni. Teliholdkor ajánlatos gyógynövényeket gyűjteni, mert ilyenkor a legerősebb a gyógyerejük. Főleg gyógyító hatású gyökereket jó teli hold éjszakáján kiásni, mert a napfény jelentősen csökkenti hatóerejüket. A szervezet nyugtalan, izgatott. Érzékeny emberek alvászavarban szenvednek vagy különös álmaik, vízióik vannak.

Fogyó hold

A fogyó hold méregtelenít, tisztít, izzaszt, kilélegeztet, szárít, rögzít, és teljes erőkifejtésre és energiafelhasználásra sarkall. Minél közelebb az újhold annál erősebb az erőhatás.
Ilyenkor a legjobb a méregtelenítés. Ez az időpont a legalkalmasabb arra, hogy megtisztítsuk magunkat és a környezetünket, lakásunkat. Könnyebben, gyorsabban megy a takarítás, mosás, mosogatás. Ilyekor előnyös az operáció, a gyógyulási folyamat lerövidül. Gyengébb lesz a vérzés, és ritkábban maradnak fenn olyan sebhelyek, melyek az energiaáramot blokkolják.
Ez a leadás, energia felszabadulás, kilélegzés ideje. Az újhold megszabadít a kétségektől és a félelmektől és növeli a pozitív érzelmeket. Ilyenkor azon növények veteményezése kedvező, melyek a föld alatt hozzák meg termésüket, pl. krumpli, répa. Fogyó holdkor előnyös a növények trágyázása és öntözése. Ilyenkor teljesít a test és a szellem a legjobban. Gyorsabban gyógyulnak a sebek, ezért előnyös az ilyenkor végzett műtét is.


Irodalom:
Johanna Paungger - Thomas Poppe: Gyógyító hold
Helga Föger: Mit dem Mond leben


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése