2010. augusztus 18., szerda

Wellness - A bőr

A nőiséghez hozzátartozik az is, hogy nem csak a lelkünkkel foglalkozunk és felvállaljuk nőiségünket, hanem ugyanúgy beletartozik a test ápolása és karbantartása is. Erről lesz szó a most induló cikksorozatomban.

Csak annak van olyan belső kisugárzása, amely valóban megszépíti az embert, aki kiegyensúlyozott és harmóniában van. A belső harmónia pedig kihat a testre és így a bőrre is.

Az arc

Az arcmasszázs
Ellazítja az izmokat, vonásaink lágyabbak lesznek, a nyirokeringés felélénkül, az esetleges duzzanatok megszűnnek. A rendszeres arcmasszázs a ráncokat kisimítja, a bőr hosszabb ideig megőrzi fiatalságát és szépségét.
Homlok: Mindkét mutató- és középső ujjad helyezd a homlok közepére, a hajtő és a szemöldök közé. Középről kifelé haladva kis, körkörös mozdulatokkal a halántéknál. Itt csak enyhe nyomást gyakorolj, mert érzékeny.
Arc: Tedd arcodra mindkét mutató és középső ujjad, majd masszírozd át lágy, körkörös mozdulatokkal. Kezd az arc alsó, belső részén, és haladj egyenletesen felfelé és kifelé.
Orr: Tedd mindkét gyűrűs- és mutatóujjad az orrcsontra, majd simítsd kifelé az orrcimpán át a fül irányába. Ismételd meg többször ezt a mozdulatot.
Szem: Tedd mindkét hüvelykujjad az orrgyökhöz, a két szem közé, és simítsd végig többször a külső szemzugig terjedő részt a szemöldökön át, mindig belülről kifelé haladva. Ezután tedd középső ujjad a belső szemzughoz, és simítsd végig többször a szem alatti részt a külső szemzugig. Itt is csak enyhe nyomást fejts ki, mert nagyon érzékeny a bőr ezen a területen.
Száj: Helyezd mindkét középső ujjad a felső, a gyűrűsujjakat pedig az alsóajak közepére. Ezután vezesd végig ujjaid egyszerre a százugig. Ismételd meg ezt a simító mozdulatot legalább 10-szer.
Áll: Kézháttal simíts végig álladon - kezdd jobb kézzel bal füledtől a jobb füledig, majd fordítva.
Nyak: Mindkét tenyereddel felváltva végezz simító mozdulatokat a dekoltázstól felfelé haladva az állig.
Lazítás: Végezetül helyezd tenyered a szemedre és lazíts.
Arcmasszázsnál a testmasszázzsal ellentétvben csak enyhe nyomást fejts ki.
Masszázs előtt tisztítsd le a bőrt az arcon és a nyakon, különben a szennyezőanyagot bedörzsölheted a bőrbe a masszázs során. Használhatóak arcmasszázs közben a különböző illóolajok: száraz bőrre az avokádó- vagy búzacsíraolaj, zsiros bőrre a szőlőmag- vagy barackmagolaj. Ebbe az alapolajba evőkanalanként kb. 5 csepp illóolajat tégy, pl. rózsa-, jázmin- vagy bergamottolajat.

Bőrtisztító módszerek az arcon
Ahhoz, hogy a bőr anyagcseréje megfelelően működjön, és hogy újra és újra zavartalanul tudjon regenerálódni, fontos, hogy lehetőleg naponta kétszer alaposan letisztítsuk. Ezt tehetjük gőzöléssel, borogatással, peelinggel, maszkokkal.
A gőzölés kiválóan alkalmas a bőr tisztítására, mert serkenti a keringést, tágítja a pórusokat, ezáltal tisztítja a bőr mélyebb rétegeit is. Aki nem szereti a gőzölést vagy arcán értágulatok vannak, annak talán megfelelőbb a borogatás. A meleg vagy langyos borogatás tágítja a pórusokat, puhítja a bőrt, és a gőzölésnél kíméletesebben hat. Gőzölés vagy borogatás után az intenzív tisztítás második szakasza a peeling. Eltávolítja a felső réteg elhalt bőrpikkelyeit, így puha, sima és finom lesz tőle a bőr. Legyünk óvatosak, a túl erős dörzsölés megsértheti a bőr felső rétegét, ami irritációhoz vezethet. Ha a bőr hajlamos gyulladásra vagy érzékeny, teljesen le kell mondani a peelingről. Minden bőrtípusra alkalmazható a banános peeling, a száraz, érzékeny bőrre az avokádópeeling javasolt. A maszk nagy adagban tartalmazza azokat a táp- és hatóanyagokat, amelyekre a bőrnek szüksége van. Attól függően, hogy milyen anyagokat tartalmaz, feszesítő (algamaszk), nyugtató (málnamaszk), ránctalanító (vitaminmaszk), hidratáló (málnamaszk) vagy tápláló (vitaminmaszk) hatást fejt ki. A maszkot mindig csak letisztított arcbőrre vigyük fel.

Bőrtipusnak megfelelő gyógynövények:
Normál bőrre: kamilla, hársfavirág, friss rózsaszirom
Zsíros, szennyezett bőrre: petrezselyem, borsmenta, kakukkfű, rozmaring, zsálya, csalán
Száraz, érzékeny bőrre: kamilla, mályva, hársfavirág, rózsaszirom
Vegyes bőrre: zsálya, kamilla, hársfavirág

Egyéb ötletek
Ha nincs sok időd, este és reggel tölts egy kis zsíros tejet egy vattacsomóra, és nedvesítsd be vele a bőröd. A tej tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, így védi a bőrt. Ezenkívül a tejsavaknak enyhe tisztító hatása is van.
Naponta legalább egy órát tölts el friss levegőn, és elalvás előtt szellőztesd ki jól a szobát, vagy lehetőleg aludj nyitott abalknál, hogy a bőröd elegenedő oxigénhez jusson.
Édes ajkak: Kenj mézet vastagon ajkadra, és hagyd rajta, amíg csak lehet, mert a méz regenerálja a bőrt és puhává varázsolja az ajkakat.
Elnehezedett, gyulladt szemhéjra jó hatással van a petrezselymes borogatás: két teáskanál friss petrezselyemre önts egy csésze lobogó vizet, majd hagyd állni 15 percig és szűrd le. Két vattacsomót helyezz a lébe, majd helyezd a becsukott szemre és hagyd rajta negyed óráig.
Ha nagyon kevés az idő tégy két feketetea-filtert lobogó vízbe és hagyd állni két percig. Kicsit hűtsd le, enyhén nyomkodd ki és a filtereket tedd a szemedre 5-10 pericig, közben lazíts. Utána langyos vízzel mossd le a szemhéjat. A teakivonat frissíti a bőrt a szemkörnyéken.
A bőr akkor regenerálódik amikor alszunk, ezért éjszaka aludjunk legalább nyolc órát.

A kéz

Kézmasszázs
A kéz izmainak ellazítására egy kis gumilabdát görgessük finoman a két kéz között. Ezáltal javul a kezek vérellátása, és stimuláljuk a reflexzónákat is. Pár perc múlva ellazul az egész test.

Bőrtisztító módszerek
A mandula-, olíva- vagy kókuszolaj bársonyossá teszi a bőrt. A peelingen kívűl ajánlott az olajos vagy papayás kézpakolás, mely ápolja a kezet, kisimítja és puhítja a bőrt.

A láb

A lábmasszázs
A lábmasszázs általában még nagyobb hatással van az egész testre mint a kézmasszázs, mert a talpon lévő reflexzónák minden szervvel és minden testrésszel kapcsolatban vannak.
Ülj le és tégy egy kis labdát magad elé a földre. Talpaddal görgessd a labdát oda-vissza.
Masszírozás kézzel: simíts végig néhányszor a talpadon a lábujjaktól a sarokig, erőteljes nyomást kifejtve először a hüvelykujjal, majd öklöddel is.

Bőrtisztító módszerek
A lábnál is alkalmazható a lábfürdő, lábpeeling és lábpakolás.
Gyógynövényes lábfürdő a túlerőltetett és duzzadt lábra: Tölts egy vödörbe vagy tálba kb. 5 l vizet és tégy bele fél csésze borsmentalevelet, fél csésze kamillavirágot és fél csésze levendulavirágot. Ez csillapítja a duzzanatot és megnyugattja a bőrt. Áztassd a lábad min. 15 percig, majd töröld szárazra egy törülküzővel.

A test

Az egész testnek szüksége van az ápolásra, így itt is alkalmazható testpeeling (pl. sós peeling) a peelingmaszzázs vagy a testpakolások (pl. papayás). Az érdes bőr a könyökön és a térden puha lesz, ha bedörzsöljük egy kis citromlével, mert eltávolítja a bőrpikkelyeket. Mossuk le alaposan majd krémezzük be.

Fürdők

A fürdő az egész testen ellazítja az izmokat, megnyugatató hatással van az emberre. A 37 fok fölötti víz fáradttá tesz, ezért a fürdővíz hőmérséklete ne haladja meg a 36 fokot. A bőr számára a 15 perces fürdő ideális, a meleg fürdő utáni hideg zuhany pedig feszessé teszi a szöveteket és jó a keringésnek is.
Tengeri fürdő:Tisztít, méregtelenít, feloldja a szennyeződéseket a bőrfelületen. A sós víznek magas a tápanyag és ásványianyag tartalma, így optimális a bőrnek. A bőr feszesebb lesz tőle.
Oldj fel 500 g tengeri sót a fürdővízben. 15 percnél ne tölts több időt a vízben, mert a sós fürdő viszonylag megerőltető a szervezet számára. Végül mossd le a sós vizet és pihenj utána legalább 1 órát.
Kamillás citrusfürdő: Ez a fürdő frissítő hatású. A kamilla lazít és visszaállítja a bőr egyensúlyát. A citruslé tisztítja és regenerálja a bőrt, a benne levő illóolajok feszesítik a szöveteket.
Tégy 2 marék kamillát egy vászonzacskóba és tedd bele a kádba, majd engedj rá vizet. Facsarj ki 3 citromot és 3 narancsot, majd a friss levet öntsd bele a fürdővízbe.
Aromafürdő: Keverj össze 5 evőkanál tejszínt vagy fél csésze tejet 10 csepp aromaolajjal. A keveréket öntsd bele a meleg fürdővízbe. A szantálfa vagy a levendula illata mély, pihenetető alvást tesz lehetővé, a rózsa és vaníliaolajos fürdő pedig érzéki élmény, mely kellemesen stimulál.
További tippek a fürdőszobában:
A fürdőszoba legyen kellemes hőmérsékletű, kb. 24 fokos, hogy se fürdés előtt, se utána ne fázz.
Tégy a fürdőszobába egy aromalámpát.
Terítsd a törülközőt a fűtőtestre, hiszen nagyszerű érzés fürdés után a meleg törülközőbe burkolózni.
Helyezz el a fürdőszobában kis mécseseket vagy gyertyákat. A kellemes gyertyafényben könnyebben megnyugszik az ember.
Hallgass olyan zenét, melyre képes vagy jól ellazulni.

Jó kikapcsolódást!

Felhasznált irodalom: Wellness otthon

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet a lábmasszázs, érdeklődj nálam: noisegutja@gmail.com (2 nagyszerű embert tudok ajánlani ezügyben).
Amennyiben felkeltette érdeklődésed a masszázs, nézz körül itt:  http://harmonia.blogolj.net/
Ha szükséged van illóolajra érdeklődj itt: http://spiritualisanya.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése