2017. augusztus 31., csütörtök

Mária Magdolna helyek a Kárpát-medencében



A római katolikus vallásban a templomoknak védőszentjük van, ami általában megegyezik az adott helység védőszentjével. Ahol több templom van, több védőszent is lehet.
Mivel Magyarországon nem tudok olyan hírű zarándokhelyeket mint ami Szűz Máriára jellemző, ezért összeszedtem a Mária Magdolnának „felajánlott” településeket. A legtöbbet Zala megyében találtam.

Magyarország

Baranya megye

Abaliget

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Zalkod

Budapest

Mária Magdolna torony, templomrom, I. kerület, Kapisztrán tér
cinkotai Mária Magdolna templom, XVI. kerület

Győr-Moson-Sopron

Bágyogszovát
Sopron (kistemplom)

Heves megye

Boconád
Felsőtárkány

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Nagykörű

Komárom-Esztergom megye

Szárliget
Tardos
Vérteskethely

Nógrád megye

Pásztó – Hasznos

Pest megye

Kőröstetétlen (imaház)
Sződ
Vámosmikola

Somogy megye

Somogyvár

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Buj

Veszprém megye

Felsőörs
Salföld (Mária Magdolna pálos kolostorrom)
Veszprém – Szentháromság szobor (Mária Magdolna is rajta van)

Zala megye

Gosztola
Hévíz- Egregy
Vindornyafok
Zalaegerszeg (a plébániatemplomon kívül a város címerén is látható Mária Magdolna alakja)
   

Talán érdekesség, hogy Zala megyében Bulcsú harka (apja feltehetően Kál harka) szállt meg törzsével és hogy Szent István idején a vármegye még jóval nagyobb volt. Hozzá tartozott a Balaton-felvidék legnagyobb része, és délen pedig a Muraköz. Annak idején a veszprémi püspökséghez tartozott.  Ha megnézzük a településeket egy vastagabb vonalat alkotnak Gosztolától Felsőörsig, Veszprémig.

Érdekel, hogy miért pont Zala-megyében van a legtöbb Magdolnának szentelt templom/hely, és ez a szám nő, ha a Balaton-felvidéket is hozzáveszem. Már a francia magdolnás zarándokhelyeket kutatva, találtam egy magyar cikket. Hogy mennyire igaz, nem tudom, de érdekes. Zala népies nevén Szala. A név eredete bizonytalan, de az író szerint a szállás, megszállni szóra vezethető vissza. A Meroving dinasztiáról is ír, mely száli frank törzs. Érdekes, hogy a catalaunumi csatában a száli frank törzs a hunok oldalán harcolt, de ez csak kitérő. Néhány helyen idézem a cikk íróját:

 „sok más nagynevű tudós és/vagy amatőr kutató bizonyítja, hogy legalább a Bronzkortól errefelé a Kárpát-medencében magyarul beszéltek, tehát a sicambriaiak/szikamberek”, (melyek valószínű itt tartózkodási ideje ie. XII. századtól – iu. IV. századig, és ahonnan a Meroving dinasztia is származik) „germánsága, germán anyanyelve nagyon is megkérdőjelezhető, anélkül, hogy kétségbe vonnánk szerepüket a frankok államának megszervezésében. Érdemes egy pillantást vetni a frank törzsnevekre: Sicambri (szegemberek), Salians (Szalaiak/Zalaiak)…”
„Észak-Németalföldön, még ma is van egy Salland nevű vidék. Ez azért érdekes mert a Kárpát-medencében, valahol a Duna mentén volt egy Szikambria(Sicambria) nevű város …  
Zala (régebben Szala, az ókorban a rómaiak Salla néven említették) megye, ami pedig rímel a Sal-land (Salalant) névvel, ami magyarul Salföld, egyben egy kis mézeskalács-falu neve a Bakony balatoni oldalán.” És pont itt van egy Mária Magdolnának szentelt pálos kolostor.

Ennél többet nem igazán tudtam meg, de azért elgondolkodtató.
          

Románia / Erdély

Maros megye

Nyárádselye
Székes (kápolna)

Hargita megye

Atyha
Gyimesközéplok
Kilyénfalva

Kovászna megye

Ozsdola

Érdekes, hogy Csíkszeredáról mindegyik helyre mintegy csillagalakban el lehet jutni.


Szerbia

Bácska

Szabadka (Mária Magdolna mauzóleum)


Szlovákia
Besztercebányai kerület

Balogfalva


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése